Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Α να μία ελιά!



Μην την βλέπετε έτσι μικρή μικρή και μην την παραμελήτε επειδή την έχετε...εύκολη στο πιάτο σας! Η ελιά είναι σε πολλά μέρη δυσεύρετη, πανάκριβη, είδος πολυτελείας!

Η χρησιμότητα και η ωφελιμότητα του καρπού της ελιάς στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή απο την αρχαιότητα και οφείλεται στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του. Η μέση ενεργειακή τιμή της ελιάς είναι μεγαλύτερη των άλλων φρούτων και λαχανικών.
Ο καρπός της ελιάς περιέχει πρωτεΐνες , όλα σχεδόν τα κύρια αμινοξέα-σάκχαρα, τανίνες, στερογλυκοζίτες, κερεμπροζίτες και σουλφολίθη. Επίσης, ανόργανα στοιχεία με μεγάλη βιολογική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και άλλα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η περιεκτικότητα της ελιάς σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερη όχι μόνο από εκείνη των φρούτων και των λαχανικών, αλλά και των κρεάτων και των ψαριών. Είναι ίση με την περιεκτικότητα σε ασβέστιο του γάλακτος της αγελάδας. Η ελιά είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α.


Τέλος, για την...ιστορία, το 1997, οι αμερικάνικες αεροπορικές εταιρίες γλύτωσαν 40,000 $ μόνο και μόνο… βάζοντας μια ελιά λιγότερο σε κάθε σαλάτα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιαστε :