Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έβγαλε “οδηγίες προς ναυτιλομένους”
με σκοπό να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό, τι πρέπει να προσέξει και τι να αποφύγει στις αγορές του, ενόψει εορτών.
Η πρώτη και βασική οδηγία είναι: “ Στην περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717”.
Τι πρέπει γενικά να προσέξετε :
Κάντε τις αγορές σας από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Όταν αγοράζετε κρέας να κοιτάτε να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. Αποφύγετε τα κρέατα που βρίσκονται εκτός ψυγείου.
Σφραγίδες
Οι σφραγίδες πάνω στο κρέας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να αμελήσουμε. Πως μπορούμε να καταλάβουμε πότε μια σφραγίδα είναι ή όχι αυθεντική, ή πως μπορούμε να διαβάσουμε μια σφραγίδα;Πρώτα από όλα, για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό«allura» και ωοειδές σχήμα.
Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμακαστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας καισφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροίνα μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα.
Είναι πολύ σημαντικό μετά στο σπίτι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, και της παρασκευής να τα καθαρίσετε πολύ καλά και με άφθονο νερό.
Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.
Βαφές αυγών
Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά, δεν νοείται, δεν υπάρχει. Όμως κατά το παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με την τοξικότητα κάποιων βαφών και χρωμάτων, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Όταν θα τα βάψουμε και θα τα διακοσμήσουμε, ο ΕΦΕΤ προτείνει η βαφή να γίνεται σε σιγανή φωτιά για να μην σπάσει το τσόφλι. Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Πρέπει να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.
- Δεν αφήνουμε τα κεριά να καίγονται, χωρίς επίβλεψη.
- Τοποθετούμε τα κεριά όρθια και σε άκαυστη και σταθερή βάση.
- Τοποθετούμε τα κεριά, μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ.
- Δεν ανάβουμε κεριά, κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.
- Δε μετακινούμε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό.
- Δεν αφήνουμε κεριά να καούν, εντελώς.
- Πριν ανάψουμε ένα κερί, αφαιρούμε τη συσκευασία του.
- Δεν αγοράζουμε κεριά, που μοιάζουν με τρόφιμα.
Κάποια κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά, μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην αναφλεχθούν αυτά τα υλικά.
Τα πασχαλινά αυγά, σοκολατένια ή ακόμα και πλαστικά, που περιέχουν παιχνίδια, δεν πρέπει να δίνονται, σε καμιά περίπτωση, σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
με σκοπό να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό, τι πρέπει να προσέξει και τι να αποφύγει στις αγορές του, ενόψει εορτών.
Η πρώτη και βασική οδηγία είναι: “ Στην περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717”.
Τι πρέπει γενικά να προσέξετε :
Κάντε τις αγορές σας από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Όταν αγοράζετε κρέας να κοιτάτε να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. Αποφύγετε τα κρέατα που βρίσκονται εκτός ψυγείου.
Σφραγίδες
Οι σφραγίδες πάνω στο κρέας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να αμελήσουμε. Πως μπορούμε να καταλάβουμε πότε μια σφραγίδα είναι ή όχι αυθεντική, ή πως μπορούμε να διαβάσουμε μια σφραγίδα;Πρώτα από όλα, για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό«allura» και ωοειδές σχήμα.
Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμακαστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας καισφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροίνα μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα.
Είναι πολύ σημαντικό μετά στο σπίτι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, και της παρασκευής να τα καθαρίσετε πολύ καλά και με άφθονο νερό.
Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.
Βαφές αυγών
Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά, δεν νοείται, δεν υπάρχει. Όμως κατά το παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με την τοξικότητα κάποιων βαφών και χρωμάτων, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Όταν θα τα βάψουμε και θα τα διακοσμήσουμε, ο ΕΦΕΤ προτείνει η βαφή να γίνεται σε σιγανή φωτιά για να μην σπάσει το τσόφλι. Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Πρέπει να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.
Ιδιαίτερη προσοχή ζητά από τους καταναλωτές το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών στην αγορά και την χρήση των κεριών ενόψη του Πάσχα.
Η ασφαλής χρήση των κεριών επιβάλλει:
Η ασφαλής χρήση των κεριών επιβάλλει:
- Δεν αφήνουμε τα κεριά να καίγονται, χωρίς επίβλεψη.
- Τοποθετούμε τα κεριά όρθια και σε άκαυστη και σταθερή βάση.
- Τοποθετούμε τα κεριά, μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ.
- Δεν ανάβουμε κεριά, κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.
- Δε μετακινούμε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό.
- Δεν αφήνουμε κεριά να καούν, εντελώς.
- Πριν ανάψουμε ένα κερί, αφαιρούμε τη συσκευασία του.
- Δεν αγοράζουμε κεριά, που μοιάζουν με τρόφιμα.
Κάποια κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά, μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην αναφλεχθούν αυτά τα υλικά.
Τα πασχαλινά αυγά, σοκολατένια ή ακόμα και πλαστικά, που περιέχουν παιχνίδια, δεν πρέπει να δίνονται, σε καμιά περίπτωση, σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιαστε :