Τώρα που οι πατάτες τείνουν να γίνου το
εθνικό μας φαγητό, να μερικές αλλιώτικες συνταγές για να μη σας λένε στο σπίτι οτι...τρώνε
συνέχεια το ίδιο πιάτο!
Οι αλευρωμένες τραγανές πατάτες
φούρνου
8-10 μέτριες πατάτες
αλάτι
πιπέρι
6 κ.σ ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 κουτ.γλυκου ρίγανη
3 κ.σουπας λάδι
1.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185 βαθμούς.
2.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε
μισοφέγγαρα.
3.
Τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο
νερό και βάζουμε δυνατή φωτιά.
4.
Μετράμε ΑΚΡΙΒΩΣ 2 λεπτά απο την στιγμή
που θα αρχίσει ο βρασμός.
5.
Σουρώνουμε τις πατάτες σε ένα τρυπητό
και πασπαλόιζουμε με το αλεύρι το αλάτι και το πιπέρι.
6.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τις 6 κουτ
λάδι.Μόλις κάψει ρίχνουμε της πατάτες και τις ανακατεύουμε για να πάει το καυτό
λάδι παντου και να πάρουν ελαφρί χρώμα. (μπορείτε να το κάνετε σε δυο δόσεις σε
περίπτωση που δεν χωράνε όλες μαζί με την μια στο τηγάνι σας).
7.
Τις βάζετε μετά στο ταψάκι με τις 3 κουταλιές
λάδι και στον φουρνο για 20 λεπτά.
8.
Γυρνάτε προσεκτικά τις πατάτες και τις
ψήνετε για άλλα 15 λεπτά.
Πατάτες Arrosto
Πατάτες (βάλτε καμιά εικοσαριά μέτριες, θα ..... εξαφανισθούν)
Σκορδάκι (3 σκελίδες, ΜΑΖΙ με την φλούδα τους)
Δενδρολίβανο (δύο κλαδάκια και δεν θα φθάνουν .....)
Αλάτι - Λευκό κρασί - Παρθένο ελαιόλαδο
Πατάμε, κτυπώντας το ελαφρά (με το εσωτερικό
του καρπού μας) το σκόρδο, προσέχοντας να μη το λιώσουμε, να μη το σπάσουμε εντελώς.
Θα το χρησιμοποιήσουμε για να δώσει το άρωμά του στις πατάτες και θα το αφαιρέσουμε
στη μέση του μαγειρέματος.
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια,
των 2 - 3 (περίπου) εκ. η κάθε πλευρά.
Βάζουμε μία κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο
νερό στο μάτι και, όταν αυτό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα τα κυβάκια της πατάτας.
Τις “ζεματίζουμε” έτσι για όχι 4-5 λεπτά και τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι, ρίχνουμε παρθένο
ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.
Στεγνώνουμε καλά τις πατάτες (ένας καλός
τρόπος είναι τυλίγοντάς τες σε μία καθαρή πετσέτα) και τις ρίχνουμε στο ελαιόλαδο.
Τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα
ωραίο, χρυσαφί χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε τότε ο περισσότερο από το
λάδι (μπορούμε να σκεπάσουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και, γέρνοντάς το, θα απομακρυνθεί
το λάδι χωρίς να πέσουν οι πατάτες. Προσοχή μεγάλη στα χέρια. Αλλιώς, ακολουθούμε
την ...ιεραποστολική εκδοχή και το αφαιρούμε με ένα κουτάλι).
Προσθέτουμε τότε τις σκελίδες το σκόρδο,
τα κλαδάκια το δενδρολίβανο, λίιιιιγο αλατάκι, και σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι
του, φροντίζοντας να κλείνει καλά για να μη “δραπετεύσουν” τα αρώματα αλλά και να
μη χάσουμε και αυτό το λίγο λαδάκι που έχουμε αφήσει στο τηγάνι.
Χαμηλώνουμε πολύ την ένταση στο μάτι
και αφήνουμε τις πατατούλες μας να σιγο-ψηθούν για 20-30 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιαστε :